ישנן פגיעות המלוות אותנו כפצע פתוח שאינו מגליד כל חיינו.
בעוד הגוף נרפא אט אט, הנפש הפגועה אינה יודעת מנוח.
נפגעי תקיפה מינית חווים את הכאב הפיזי והנפשי העצום הנגרם מהתקיפה מדי יום ונושאים עמם משא כבד של ייסורים,
קשיים רגשיים והשלכות על תחומים רבים בחייהם.
מהו הטיפול הנכון בנפגעים מינית וכיצד ניתן לשפר את איכות חייהם?
בואו נשים את הדברים על השולחן – הנתון המספרי היבש הזה טומן בתוכו עובדה מזעזעת. אחת מתוך ארבע נשים עברה אונס במהלך חייה. ואם שאלתם את עצמכם, פגיעה מינית אינה נחלת מעטים או מגזר מסוים.
הפגיעה אינה מתרחשת רק אצל נשים, אלא גם אצל גברים ואצל ילדים צעירים ללא הבדל סוציואקונומי, תרבותי או דתי. אכן, למרבה הכאב, פגיעות ואלימות מינית שכיחות הרבה יותר ממה שנהוג לחשוב, או ממה שהיינו רוצים לשער.
אלינור נושאת עמה משא כבד מנשוא. סוד אפל המעיב על חייה.
אלינור עברה תקיפה מינית בהיותה חיילת ומאז אינה מצליחה לתפקד כראוי, לנהל מערכות יחסים ולהחזיק בהן ויותר מהכל להרגיש בטוחה ואהובה, כפי שמגיע לכולנו.
היא הגיעה לקליניקה מכונסת ועצורה והחלה לשתף אותי בחשש:
"מאז התקיפה אני מרגישה אשמה ומיואשת. למרות שברור לי כי אין זו אשמתי, בכל קשר אני חווה קשיים להיפתח, לשתף ולהרגיש מוגנת. הקושי הזה רק גורם לי לחוש בודדה יותר, מוקצית ומנודה. לעיתים נראה כי לעולם לא אוכל לשוב ולחיות חיים נורמליים."
השפעותיה של התקיפה הופכות בעייתיות פי כמה וכמה, כאשר הן מתבצעות בתקופת הילדות, כאשר האישיות טרם גובשה, ולילד אין די כלים להתמודדות עם אירוע טראומתי בסדר גודל שכזה.
נפגשתי עם ילדים רבים שנפלו קורבן לתקיפות מיניות שבוצעו דווקא על ידי בן משפחה או אדם קרוב שסמכו עליו. תקיפות מיניות מסוג זה הן נפוצות, ועשויות להוביל ל'פוסט טראומה מורכבת' הגורמת להפרעות פסיכיאטריות בבגרות, ולעיתים לפגיעה עצמית. בכאב רב אספר לכם כי פגיעה מינית בילדים אינה תופעה נדירה, אלא תופעה רווחת בעולם ובישראל.
למעשה, אחד מכל שישה ילדים וילדות ייפגע מינית עוד בטרם הגיעו לגיל 12. חשוב מאוד לשים לב לסימנים כמו שינויים קיצוניים בהתנהגות, הסתגרות, דיכאון וחרדה אצל ילדים, הפרעות אכילה ואף שינויים פיסיים כדוגמת ידע והתנהגות מינית שאינם הולמים את הגיל. הטיפול בילדים נפגעים מינית חיוני במיוחד, כיוון שלמרות הפגיעה ההרסנית, ילדים רבים יחושו בושה ואשמה ולא ידווחו עליה.
אודי היה ילד קטן, כששכן קרוב פגע בו מינית.
בדמעות הוא שיתף אותי בקליניקה באיומים על חייו אם יעז לגלות על התקיפות לאנשים אחרים, ובמיוחד להוריו ולאחיו, מה שגרם לו לסבול מחרדות חוזרות ונשנות, התקפי בכי ומצב רוח מדוכדך.
התחושה התמידית עמה הסתובב ברוב שנות ילדותו הייתה אשמה כבדה מנשוא, כיוון שאותו תוקף רשע, גרם לו להסיק שהוא האשם בכל.
הטיפול היה מורכב ומאתגר, וארך מספר שנים, אך סייע לאודי להתמודד עם הרגשות הקשים ולשקם את יחסיו עם האנשים סביבו.
בעשורים האחרונים הולכת וגוברת המודעות לטיפול בנפגעי תקיפה מינית ועמה גם עולה הבנת המורכבות, הקושי וההתמודדות אותם חווים אנשים רבים.
יש להבין, כי עבור נפגעי תקיפה מינית, העולם הוא מקום שאינו בטוח, מעורער, בו קשה עד בלתי אפשרי לתת אמון באחרים.
כמי שחוו תקיפה, הם מתקשים באופן טבעי, לבטוח באנשים זרים ונוטים להיות חשדניים וסגורים הרבה יותר מאנשים אחרים.
נפגעי תקיפה מינית מתמודדים לא רק עם הפגיעה הקשה עצמה, אלא גם עם תחושות קשות של בושה ואשמה בנוגע לעצמם ולדרך בה הסביבה מתייחסת אליהם, לאופן הפגיעה, להתמודדות וליכולתם למנוע את התקיפה.
אנשים רבים שואלים את עצמם שאלות קשות ונוקבות:
האם יכלו למנוע את הפגיעה בדרך זו או אחרת?
מדוע לא היו חזקים מספיק לעמוד מול התוקף או להתנגד?
לצד רגשות האשמה והסבל, נפגעים רבים מתמודדים עם סביבה שיפוטית, אשר מתקשה לתת מענה לפגיעה הרגשית הקשה.
רבים מהם חוששים כי יביטו בהם ב"עין עקומה" וישפטו אותם לכף חובה. כל אלו ועוד רבים אחרים, הופכים את הטיפול בנפגעי תקיפה מינית לטיפול ייחודי, בו המטופלים נושאים כאבים וסבל הייחודיים רק להם ומצריכים הבנה של המורכבות, לצד רגישות וידע מקצועי בתחום.
מוכנים לתחילתו של מסע חדש בחייכם?