חששות, אשמה ובושה הם רק מקבץ חלקי של רגשות ותחושות המיוחסות לטיפול הפסיכולוגי ומייצרות דיסוננס ובלבול, בקרב אותם אלו הזקוקים ליד מקצועית ומכוונת.
לצד לגיטימציה הולכת וגדלה, אנשים רבים בציבור החילוני והדתי נמנעים, מפנייה לטיפול נפשי בעתות של מצוקה או קושי רגשי.
בין אם מדובר בחשש המובן מסטיגמה שלילית ובין אם מדובר בקשיים הלכתיים, טיפול ייחודי עם מטפל CBT חרדי, מציע פתרון אישי ומותאם צרכים.
מה ייחודיותו של טיפול בראי היהדות? וכיצד מתבצע הטיפול המותאם לצורך המיוחד של הציבור החרדי?
כל זאת ועוד הרבה מידע חשוב, במאמר שלפניכם.
כבני אדם, כולנו קורצנו תחת אותה תבנית פיזיולוגית-אנושית.
ככאלה, אנו חולקים רגעי אושר ושמחה וגם אתגרים והתמודדויות מורכבות. עצב, אי שקט, קשיים בגידול הילדים, התמודדות עם אבל ואף חרדה ודיכאון הינם קשיים רגשיים המלווים בני אדם מעצם היותם, ללא קשר למיקומם בעולם הזה, או למגזר אליו הם משתייכים.
המתחים והקשיים דומים זה לזה באופנים רבים ואילו השוני, כאשר הוא קיים, הינו ביטוי ייחודי תלוי תרבות.
למרות המודעות ההולכת וגדלה לחשיבותו של טיפול מקצועי ככלי לגיטימי בהתמודדות עם קשיים ומתחים, רבים מתחבטים באם לגשת לטיפול מסיבות רבות: החל מחשש מהסטיגמה השלילית אשר עלולה לדבוק בהם, נטייה טבעית לפנות להתייעצות עם המשפחה או עם סמכות רבנית ועד לקשיים הלכתיים העשויים לעלות במהלך הטיפול.
כיצד יכול מטפל CBT חרדי לסייע בהפגת החששות ומהי תרומתו הרבה להצלחת הטיפול?
נפש האדם על מהותה וחשיבותה הרבה, היא נושא הקרוב לליבה של היהדות והיא עוסקת בה ללא הרף.
היהדות מייחסת חשיבות עצומה לכוח הנפש בגופנו , אם בערך הרב של עבודה על מידות טובות ואם במודעות והסתכלות פנימה בתהליך של בחינה אישית. התפיסה היהודית גורסת שכל אדם נברא בצלם אלוקים וככזה, מצופה עליו לדמות לו במובן של עבודה מתמדת על נפשו, הרגליו והתנהגותו. עבודה באיזה מובן? בהקשר הטיפולי, הרגשי וההתנהגותי. כנאמר בשולחן ערוך "נתנה התורה רשות לרופא לרפאות, ומצווה היא", כלומר, על אף שהכל בידי השם, בעת חולי, האדם מצווה לקבל טיפול רפואי על מנת לחיות ואל לו להסתמך על ניסים ולהימנע מטיפול.
הריפוי, במובנים רבים, איננו רק רשות אלא אף חובה.
כל טיפול מהווה הזדמנות להתבוננות פנימה.
חוויה אישית וייחודית, בה האדם מעמיק ונוגע בקצוות הכאובים של נבכי נפשו. במהלך הטיפול האדם בוחר לחשוב, לעבד, לשתף ולהתבונן במעשיו, מחשבותיו, רגשותיו ותחושותיו במטרה לזהות חסמים, להתמודד עמם ולהסירם בכדי להתקדם ולשפר את חייו. הצלחתו של כל טיפול שכזה, בין אם הוא חילוני או חרדי, מתבססת על היכולת ליצור מרחב טיפולי בטוח, קשוב, מכיל ושאינו שיפוטי.
אמון ושיתוף פעולה הם מרכיבים הכרחיים בטיפול, הנולדים מתוך הקשר הטיפולי הייחודי בין המטפל למטופל.
זהותו של מטפל חרדי, עולמו הרגשי והתרבותי, מאפשרים לו לשוחח עם המטופל בטבעיות ובנינוחות, בשפתו שלו.
כמטפל חרדי הוא אמון על המנהגים, הערכים והקודים החברתיים, מכלול אשר מאפשר לו הבנה אמתית והזדהות כנה עם מטופליו.
אומנם ישנם קשיים רבים אשר משותפים לכלל בני האדם, בין אם מדובר בציבור החילוני, או הדתי, אך ישנן תפיסות ייחודיות תלויות חברה. קחו לדוגמא את נושא בעיות הזוגיות, או הגירושין, שנתפס כחמור יותר בחברה הדתית.
כלומר, הקושי הוא אותו קושי, אך לרוב נלוות לו סוגיות של אמונה, ההופכות אותו למורכב וסבוך אף יותר. בעולם מורכב, הטיפול עם מטפל CBT חרדי, מאפשר התמודדות טובה יותר, עולם ערכים משותף, תפיסות ואמונות שחולקים שני הצדדים ואין צורך להסבירם.
מטפל חרדי לא רק מאפשר למטופל סביבה אופטימלית לשיתוף ולטיפול מוצלח, אלא גם חולק אתו הבנה והזדהות אמתיים אשר מאפשרים לו להכיל ולסייע בכל מהמורה בדרך.
נעים להכיר, שמי רפאל זמיר ואני מטפל קוגניטיבי התנהגותי המתמחה בבעיות נפשיות בציבור הדתי והחרדי על כל גווניו. מניסיוני, אנשים רבים אוחזים בהנחות נוקשות לגבי עצמם ולגבי חייהם ובכך מציבים סטנדרט שכמעט בלתי אפשרי לעמוד בו.
הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי מניח כי תחושות שליליות אינן נוצרות בעקבות אירועים, אלא בעקבות מחשבות "מובנות". כלומר, לא האירוע או האדם יגרמו לנו לחוש רע, אלא הפירוש שניתן למצב.
רוצה לומר, אנחנו מרגישים את מה שאנחנו חושבים.
בטיפול אנו משתפים בתפיסות הללו, מאירים על הקשיים, ומאמצים דרכי חשיבה והתנהגויות מיטיבות.
אני מאמין ביכולתו של כל מטופל, דתי, חילוני או חרדי, להתגבר על הקושי ולאמץ אורח חיים בריא וחיובי, אשר יסייע לו בדרכו בעולם.
מוכנים לתחילתו של מסע חדש בחייכם?