דמיינו לכם עולם בו אתם כוח משפיע על מציאות חייכם, אחראים על יצירת מציאות חיובית ואיכות חיים, על הגשמה ומימוש עצמי.
עכשיו, הפסיקו לדמיין והתחילו ליישם!
בבסיס הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי מונחת הגישה האקטיבית כי חשיבה חיובית הינה כלי רב עוצמה המסייע לנו בתפישת המציאות שלנו.
ככזו, היא תורמת להתפתחות האישית, למימוש העצמי וליצירת אורח חיים פרודוקטיבי. ומי יכול לסרב לכל אלה? הכל על הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי בעיצוב אורחות חיינו, במאמר שלפניכם.
בשנים האחרונות, הולכת ומתבססת ההנחה המרשימה כי האדם מחזיק ביכולת אדירה לעצב, לשנות ולהשפיע על מציאות חייו, כמו גם על סביבתו. כיצד? באמצעות כוח החשיבה והתודעה, אשר אחראים להבניית תפיסות והתנהגויות המנחות אותנו בתחומים שונים בחיים.
למעשה, המשוואה פשוטה: המחשבה מייצרת התנהגות המייצרת בתורה מציאות. על פי גישה זו, המציאות היא סובייקטיבית, בעיני המתבונן ונתונה לפרשנות שכל אחד מאתנו נותן לאירועים ומצבים בחייו.
חשבו על כך רגע, כמה עוצמה יש לחשיבה חיובית בהבניית תפיסות חיוביות והתנהגויות בונות? עכשיו הפכו את התמונה, מה קורה כאשר אנו אוחזים בתפיסות שליליות לגבי עצמנו והסביבה, כיצד נראים חיינו?
אני מכנה אותם בחיוך "ימים נמוכים", אתם וודאי מכירים אותם, חלקכם מקרוב יותר ואחרים נתקלים בהם פה ושם.
כך או כך, מי מאתנו לא חווה ימים פחות מוצלחים? כאלו בהם אנחנו מוצפים במחשבות שליליות, או מאבדים מעט אמון בעצמנו. לעיתים אנחנו אומרים כי "לעולם לא נצליח" או אולי "משהו ישתבש", או "אני פשוט לא מוכשר מספיק". זה לגמרי טבעי ובואו אגלה לכם סוד, זה קורה לטובים ביותר!
החיים הם רצף של רגעים ואתגרים וכולנו מתמודדים עם תקופות טובות יותר ופחות.
הקושי האמיתי מתחיל כאשר המחשבות והתפיסות הללו מתגברות ומתבססות, פוגעות בנו והופכות את מציאות חיינו למורכבת ומלאה בקשיים.
יונתן תמיד נחשב לבחור מוצלח. בצבא שירת כקצין ביחידה מובחרת ועם שחרורו התקבל ללימודי משפטים ופתח בקריירה מבטיחה כעורך דין באחת הפירמות הידועות בארץ.
לפני כחצי שנה, בעקבות קשיים בחברה, פוטר יונתן במהלכו של גל פיטורים קשה. בחודש הראשון עוד היה אופטימי והאמין בעצמו, אולם לאחר מספר סבבים של ראיונות עבודה שכשלו, חש מתוסכל וחסר אונים. ככל שעבר הזמן, גבר ייאושו ובטחונו העצמי נפגם.
"אני פשוט לא מוצא את עצמי" הוא סיפר לי בייאוש שקט. "תמיד ידעתי מה ייעודי בחיים ולפתע אבדה לי הדרך. מראיון לראיון אני חש פחות ופחות מוצלח, וקשה לי לבטא את כישוריי ויכולתי המקצועית. גם הטלפון מצלצל פחות ופחות, וכאשר סוף-סוף מגיעה שיחה מבטיחה, אני לא מצליח שלא לחשוב ששוב אכשל…"
כאמור, כולנו חווים תקופות מאתגרות המציבות בפנינו קושי אמיתי וצורך לגייס כוחות ומשאבים נפשיים.
מחשבות שליליות הינן טבעיות לחלוטין כאשר הן מתרחשות מעת לעת ולא מלוות אותנו באופן תמידי ופוגעות באיכות חיינו.
בואו נתבונן ביונתן, הרי זה אך טבעי שיהיו לו מחשבות שליליות, זו לא התמודדות פשוטה כלל וכלל.
אולם, אצל יונתן ואצל אחרים, כאשר המחשבות הללו הופכות לתכופות יותר ויותר, הן משבשות את חיינו, פוגעות בסיכויי ההצלחה וההתקדמות שלנו ולעיתים אף מביאות לחרדה ולדיכאון.
בבסיס שיטת CBT, עומדת התפיסה כי לא האירועים עמם אנו מתמודדים בפועל, אלא דווקא פרשנויות ואמונות שגויות שיש לרובנו, הן האחראיות על מצבי הרוח השליליים ובעקבות כך על ההתנהגות הלקויה שלנו.
נעים להכיר, שמי רפאל זמיר, פסיכותרפיסט קוגניטיבי-התנהגותי המתמחה בטיפול במבוגרים, ילדים ונוער.
מניסיוני, במהלך החיים רבים מאתנו מאמצים תפיסות והנחות נוקשות לגבי עצמם ולגבי חייהם. לעיתים, דפוסי החשיבה הללו פוגעים ביכולת הטבעית שלנו לנהל חיים בריאים, להצליח ולממש את הפוטנציאל הגלום בנו. הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי, הוא טיפול קצר מועד ממוקד ואפקטיבי, אשר במרכזו נעשית עבודה על "הכאן ועכשיו" של חיינו. בבסיס הטיפול עומדת ההנחה כי המחשבה/הפרשנות היא זו שמייצרת מציאות וכי במקרים רבים, דפוסי חשיבה שגויים מביאים לדפוסי התנהגות שליליים. כיצד הופכים את הקערה על פיה ומייצרים מציאות חיובית? באמצעות שינוי של דפוסי החשיבה ותפיסת המציאות (הלוא היא הקוגניציה), לצד למידה ותרגול של דפוסי התנהגות חדשים וחיוביים (הפן ההתנהגותי).
מוכנים לתחילתו של מסע חדש בחייכם?