הפרעה טורדנית כפייתית (OCD) הינה הפרעה נפשית, בה האדם חושב מחשבות חוזרות ומטרידות ומרגיש שהם כאילו "נתקעות" לו בראש ולא עוברות, או שהוא חש צורך לבצע פעולות התנהגותיות בצורה חזרתית, שוב ושוב ושוב.
בקרב אנשים שסובלים מההפרעה, נפוץ לראות מחשבות שנתקעות בראש ואינן חלק מהלך הרוח הרגיל של החושב אותן, ביניהן מחשבות שמעוררות חרדה.
לרוב, ההפרעה גורמת לסבל ממש או מגבילה את האדם הסובל ממנה ואת האנשים הקרובים לו.
אם אתה מרגיש שיש במוחך מחשבות (אובססיביות) חוזרות ש"נתקעות" בראש ומרגישות זרות ולא מתאימות למי שאתה.
אם אתה מרגיש צורך בלתי נשלט לחזור על פעולות מסוימות כאשר אתה מבין היטב בשכלך שחזרות אלו מיותרות ולא מועילות.
אם אתה חש צורך לסדר דברים בצורה מסוימת מאוד וכשזה לא קורה אתה מרגיש חרדה ואי שקט.
אם אתה חש פחד גדול ממחלות וכל בעיה רפואית קטנה הופכת אצלך לסכנת חיים.
אם אתה אוגר חפצים גם כשאין לך כרגע מה לעשות בהם.
החשש להיות חולה, הדאגה לשלום אדם קרוב, או הניסיון להיזכר האם נעלת את דלת הבית או כיבית את המגהץ כל אלו הינן מחשבות נורמאליות כל עוד והן במידה ובמינון נורמאלי. חשוב לציין כי פעמים אנשים חשים תסמינים חלקיים של התופעה ולכן אם אדם חי בשלום עם תסמין או שניים וגם אחרים בסביבתו לא מרגישים שאיכות החיים נפגעת, קרוב לוודאי שלא מדובר בהפרעה של ממש. עם זאת, אם התסמינים גורמים לאדם סבל ממשי או מגבילים את החיים לו או/ו לקרובים לו סימן הוא שצריך לגשת לטיפול.
מחשבות אובססיביות נפוצות – גרימת פגיעה, פרפקציוניזם, דתיות יתר, מיניות, אובדן שליטה, מספרי מזל.
כאשר אתם סובלים מ-OCD, המוח שלכם והמחשבות המתגברות בו משקרים לכם!
מכאן נסיק שאם אתם סובלים מהפרעה טורדנית אזי מערכת האזהרה במוח שלכם אינה עובדת כשורה. השדר המגיע מהמוח "אני נתון בסכנה" אינו נכון, המוח משקר לכם! אינכם נתונים בשום סכנה! מדענים שביצעו צילומי מוח בקרב אנשים הסובלים מ OCD מצאו כי אזורים מסוימים במוח נמצאו שונים מאלו של אנשים שאינם לוקים בOCD.
מסקנת החוקרים היא שלהפרעה הזאת יש בסיס ביולוגי חזק הגורם לאנשים הסובלים ממנה להתייסר ולנסות נואשות לברוח מתחושת החרדה המשתקת והעיקשת שהם חשים.
לרוב, מקל האדם על החרדה בעזרת טקסים, או בעזרת מחשבה אחרת "טובה" המבטלת את המחשבה "הרעה" שגרמה לחרדה.
האדם מתקשה לשלוט על מחשבותיו או פעולותיו ליותר מפרק זמן קצר ביותר. כלומר, גם כשאתם עושים טקס התנהגותי או מחשבתי בכדי להפחית את החרדה אותה אתם מרגישים, ההרגשה הטובה / הרגיעה הינה לזמן קצר ולאחר מכן שוב עולות המחשבות המטרידות ושוב אתם חשים צורך עז לעשות טקס. וכך חוזר חלילה עד שאתם מוצאים את עצמכם עסוקים בכך רוב אם לא כל היום.
פעולות כפייתיות נפוצות – רחיצת ידיים באופן מוגזם, ביצוע פעולות בצורה חזרתית, מחשבות טורדניות ועוד.
הסובל מ OCD מבין בשכלו כי ההתנהגות הכפייתית חסרת הגיון ואינה קשורה בהכרח למחשבה, אך הוא מרגיש "דחף" עז לעשותה בכל זאת ומתקשה מאוד להפסיקה, משום שהוא מרגיש שהטקס שעושה, גורם לו להרגיש יותר טוב ולא לחוש את הרגשות והתחושות הלא נעימות, וככל שחוזר על זה נהפך אצלו ההתנהגות לכפייתית. כמו כן, לא כל התנהגות המאופיינת בחזרתיות או "בטקסיות" היא התנהגות כפייתית.
ההכנות הקבועות לפני השינה, חזרתיות על מצוות כגון תפילה וברכות או לימוד מיומנות חדשה הכרוך בביצוע חוזר ונשנה של פעולה מסוימת כל אלו מהווים צורך חיוני בשגרת החיים היומיומית. לרוב, האדם חושב שאם לא יטפל בהפרעה זה יעבור מאליו. אך לא רק שזה לא עובר אלא ה-OCD מתפתח לתחומים נוספים,
עד כי האדם כבר לא זוכר ממה הכל התחיל.
הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי הוא הטיפול היעיל והאולטימטיבי ביותר לטיפול ב OCD, ובפרט טכניקת "חשיפה ומניעת תגובה" (EPR) – המטרה הינה לחשוף את האדם לגורם החרדה אך ללא התגובה שהוא עושה להפחתתה.
הקושי העיקרי הוא שהאדם הסובל מהפרעת OCD, לא נמצא מספיק זמן במצב החרדה בכדי ללמוד ולהבין שבסופו של דבר התרחיש שממנו כל כך חשש לא מתקיים. בנוסף, נותנים חשיבות בטיפול גם למרכיב הקוגניטיבי, מלמדים את האדם לזהות את המחשבות האוטומטיות שבעקבותן מרגיש את החרדה ולהטיל בהם ספק. מחקרים הוכיחו שטיפול CBT המשולב יחד עם טיפול תרופתי הינו היעיל והאפקטיבי ביותר לטיפול בהפרעת OCD.
מטרת הטיפול הינה ללמד את המטופל לנהל את ה OCD ולא שה- OCD ינהל אותו.
לכן רצוי וכדאי להגיע לטיפול CBT שתוצאותיו הוכחו מחקרית כיעילות ביותר בהפרעה זו כבר כשמבחינים בתחילתה של הפרעה זו כי אז ניתן יותר בקלות לשלוט על ההפרעה, להוריד משמעותית את רמת המצוקה ולשפר את איכות החיים.
הקליניקה לטיפול רגשי ונפשי בבני ברק ובראש העין, היא קליניקה דיסקרטית, בה כל מטופל, עם כל השקפת עולם מתקבל בשמחה ובברכה. מטופלים חילוניים, דתיים או חרדיים שמגיעים אליי, מרגישים מאוד בנוח לפנות, להתייעץ ולקבל את הטיפול המקצועי והמתאים עבורם.
אם אתם מתמודדים עם OCD, אינכם לבד. צרו קשר עם רפאל זמיר על מנת לקבוע טיפול קצר- יעיל וממוקד ב-OCD.
מוכנים לתחילתו של מסע חדש בחייכם?