בואו נודה בזה – רובנו מוצפים מאוד בתקופה האחרונה, מי יותר ומי פחות.
משבר הקורונה והאומיקרון המתמשך, עננת הקשיים הכלכליים, ובכלל קשיי היום יום, גורמים לרבים מאיתנו להתקף במחשבות שליליות שלא מרפות ולא נותנות מנוחה.
חששות כתוצאה מחוסר ודאות, ואי ידיעה מה יוליד יום, עשויות לגרום לחרדות ולמחשבות שליליות לצוץ. על מנת להשיג את השלוה המיוחלת, חלקנו אף נעזרים בתרופות שונות, אך לרוב השלווה היא מאיתנו והלאה.
אז איך נוכל לעזור לעצמנו להתגבר על מחשבות שליליות ולא לתת להם מקום נכבד בחיינו? כל זאת ועוד בכתבה שלפניכם.
אביתר היה בעל עסק מצליח, קצת לפני שהתחילה הקורונה. במהלך השנתיים האחרונות, הוא עבר תקופה קשה, איבד את רוב הלקוחות הקבועים שלו, והגיע למצב כלכלי לא פשוט. אלינו הוא הגיע לאחר שהיה מרוסק מבחינה נפשית, מהמחשבה השלילית "בסוף אני אקרוס כלכלית ואאבד את כל מה שיש לי". הרגשות שנלוו למחשבה השלילית היו פחד, תסכול, אשמה, בושה ועוד.
הגוף שלו הגיב למחשבות השליליות בכאבי צוואר חזקים, חולשה כללית, מועקה בחזה ודפיקות לב מואצות.
לפי מחקרים, כמות המחשבות היומית עומדת על בין 50,000 – 70,000 מחשבות ביום (!) אכן כן.
כ- 70,000 מחשבות עוברות במוחנו ביום אחד, חלקן שייכות לעבר, חלקן לעתיד ומעט מתוכן מתמקדות בהווה שלנו.
גם אם אתם מוצאים את עצמכם חושבים מחשבות שליליות המותאמות לרוח התקופה שבה אנו נמצאים, אני כאן כדי להזכיר לכם שזה לגמרי בסדר.
עם זאת, במידה והבחנתם שהמחשבות מתחילות "להשתלט" עליכם, ואינכם יכולים לאפשר להן לחלוף, זו תחילתה של בעיה.
הדרך לזהות אם מדובר במחשבות פוגעניות, היא להבחין האם לאחר מחשבות אלו מופיעות תחושות גופניות כמו: תסכול, דיכאון, הזעת יתר, פחד, דפיקות לב מואצות ומחנק.
בנוסף, אם ברגע שהמחשבה השלילית צצה, אנו משביתים את עצמנו, ומפסיקים לעשות פעולות חיוניות, זה סימן שאנו נותנים לגיטימציה למחשבות השליליות ומאפשרים להן לנהל אותנו, במקום שאנחנו ננהל אותן.
לכאורה נשמע צעד מאוד לגיטימי, אך רובנו לא מודעים למחשבה השלילית הראשונה שמתחילה את כדור השלג. המחשבה השלילית הראשונה, יוצרת רצף של תחושות ומחשבות נוספות שמזינות עוד ועוד את הדכדוך והחרדה. כאשר נאתר את המחשבה הראשונית או את המחשבות הראשונות שמובילות לכך, נוכל לעצור את כדור השלג בעודו קטן ומינימלי.
הדרך הטיפולית הטובה והבריאה ביותר להתמודדות עם המחשבות השליליות, היא פשוט לא להתנגד אליהן ולא לנהל איתן שיח. ברגע שאנו מנסים להתנגד אליהן, אנו גורמים להם להתעצם וכל מה שנשאר לנו זה להיכנס לחרדה. כל שעלינו לעשות הוא פשוט להתייחס למחשבות כמו גל, לקבל אותן כחלק מעצמנו ולתת להן לחלוף כלעומת שבאו.
המוח האנושי אינו יכול להיות במצב של "וואקום". אין מציאות כזו בה אדם יחשוב מחשבה שהיא לא שלילית ולא חיובית. לכן, אם אנו מעוניינים להתגבר על מחשבות שליליות עלינו להחליף אותן באופן יזום במחשבות חיוביות.
לא תמיד תהיה לנו שליטה על התכנים שעולים למודעות שלנו, אך תמיד תהיה לנו שליטה כיצד להגיב אליהן. אם אנו מזהים שמחשבה מסוימת לא תתרום לבריאות נפשנו, או אפילו תוביל להחמרה, מותר לנו לא לתת לה להכנס.
גם אם נסחפתם אחר מחשבותיכם, זכרו תמיד שאתם אינכם המחשבה שלכם. המחשבה שלכם היא חיצונית, והחיים שלכם, כאן ועכשיו זה מה שקורה בפועל.
כל החרדות שלנו הן או על העבר או על העתיד, כשבעצם ההווה הוא העבר של אתמול והעתיד של מחר. לכן, מומלץ להתמקד בהווה.
אם בכל זאת קשה לכם להתמודד עם אותן מחשבות לבד, ואתם מרגישים שאתם צריכים עזרה מקצועית, בואו והכירו את השיטה הכי טובה במצבים כאלה – הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי. טיפול קצר יעיל ומוכח מחקרית המתמקד בטכניקת טיפול המצמצמת את הבעיות המשמעותיות שהמטופל מגיע איתם, מלמדת אותו לשנות את הפרשנות לאירועים בחייו, ומסייעת בקבלת החלטות ריאליות יותר.
שיטת טיפול CBT מתאימה לכולם החל מילדים ועד למבוגרים, הטיפול הינו אישי וספציפי ומתאים להתמודדות עם מחשבות טורדניות, דיכאון, חרדות ועוד.
מוכנים לתחילתו של מסע חדש בחייכם?