חוששים לטוס במטוס? הלב שלכם מחסיר פעימה בכל פעם שאתם יודעים שלפניכם טיסה קצרה או ממושכת?
חרדת טיסה היא אחת החרדות הנפוצות ביותר, והיא מאופיינת בפחד משהייה וטיסה במטוס או בכל כלי תעופה אחר. החרדה באה לידי ביטוי במצוקה גדולה, פחד ואי שקט, ולפעמים היא מתחילה לנסוק כבר מעצם המחשבה על טיסה, וקל וחומר בטיסה עצמה.
בואו נודה בזה – לא כזה טבעי לטייל בין העננים… אך טבעי הוא שלמוח יחדרו חששות כמו פחד מהגובה הבלתי נתפס בין ארץ לשמיים, הים העמוק שנמצא מתחת, מערבולות וכיסי אויר שיכולים להופיע, אירוע ביטחוני משום מקום ועוד.
אז איך מתגברים על חרדת טיסה? במאמר הנוכחי נפרק לגורמים את כל הפחדים שנלווים לחרדת הטיסה ונלמד כיצד להתמודד איתם.
התסמינים לחרדה זו, הם לרוב תסמינים פיזיולוגיים (גופניים) כגון: בחילות, סחרחורות, נשימה לא סדירה, הזעת יתר ודופק מואץ כאשר חושבים על טיסה מתקרבת או כאשר נמצאים במטוס עצמו. למרות התסמינים הקלאסיים והמעט מלחיצים, לא מעט אנשים הסובלים מחרדה זו ברמה נמוכה יצליחו למרות החשש לטוס ולהתגבר על החרדה.
במקרים חמורים יותר, אנשים הסובלים מהחרדה ימנעו לחלוטין מהטיסה, מה שעלול לפגוע מהותית באיכות חייהם, בפרט אם הם עוסקים בעבודה המשלבת טיסות ממדינה למדינה.
אצל רוב האנשים העליה למטוס מלווה בחשש לקראת ההסתגרות בחלל צפוף וסגור למשך כמה שעות, וזה עוד לפני שהזכרנו את הפחד מפני אסונות אוויריים.
הפחד יכול להיווצר כתוצאה מטראומות עבר בטיסות עצמן או מתקלות שנגרמו משהייה במקומות סגורים כמו היתקעות במעלית או בכל מקום סגור אחר בלי אפשרות להימלט. (חוויה המציפה באדם תחושת קלסטרופוביה ואובדן שליטה).
בנוסף, יתכן חשש בעקבות שמיעה על פיגועים שהתרחשו במטוסים, האדם מפתח חשש מטיסות שמא יחווה פיגוע כזה בעצמו.
אחוז מסוים של אנשים סובלים מהחרדה לא בגלל חווית עבר, אלא בעקבות מה שנקרא "חרדה מדבקת", למשל: ילדים שנחשפים להורה שפחד מטיסה ולא הפסיק לדבר על כך, וכתוצאה מכך החדיר לילד בלי משים פחד מטיסות אפילו לפני שהוא עצמו הבין מהי טיסה.
הטיפול היעיל ביותר להתמודדות עם חרדת טיסה הינו טיפול קוגניטיבי התנהגותי. בטיפול זה עובר המטופל שינוי בתפיסה המחשבתית המכשילה והחלפתה במחשבה אובייקטיבית ומציאותית יותר לגבי הטיסה. בעקבות שינוי המחשבה מגיע שינוי התנהגותי כשהמטרה הסופית היא חוויית טיסה רגועה ושלווה יותר.
בכוחו של טיפול CBT לא רק להפחית את תסמיני החרדה, אלא גם ליצור שינוי משמעותי בחייו של המטופל ולהחזירו לתפקוד ורווחה בחיי היום יום.
במקרים קשים יותר המטפל ימליץ להיעזר בתרופה ממשפחת ה-SSRI בהמלצת פסיכיאטר.
מחקרים הראו כי שנה לאחר טיפול CBT קצר וממוקד, המטופלים חוו ירידה משמעותית בסימפטומים של חרדה על כל סוגיה, כולל חרדת טיסות.
מוכנים לתחילתו של מסע חדש בחייכם?