מומחה לטיפול בחרדות | קליניקות ב: ראש העין • נתניה

מומחה לטיפול בחרדות | קליניקות ב: ראש העין • נתניה

חרדת בריאות - על המחלות הדמיוניות שהורסות את החיים

הלב שלי דופק מהר – אולי אני בעיצומו של התקף לב?
הראש כואב – מי יודע אם זה לא איזה גידול מוחי שמקנן בתוכי?

חרדת בריאות או בשמה המוכר יותר היפוכונדריה, הינה הפרעת חרדה המתבטאת בדאגה אובססיבית ומוגזמת לגבי קיומו של מצב רפואי חמור.
הסימן הבולט והעיקרי של ההפרעה, הוא העיסוק האובססיבי של האדם בתסמינים גופניים של מחלה, הם מפרשים בצורה לא נכונה תסמינים גופניים שהם חווים כגון עייפות, כאב ראש, כאב בטן, כאבי שרירים ובטוחים כי הם ביטוי למחלה קשה ממנה הם סובלים. ההנחה העיקרית היא כי הגרוע ביותר עתיד לקרות, ובעקבות כך הם מרגישים חוסר שליטה קיצוני, שרק מחמיר את הסימפטומים הגופניים. 

חשוב להבין, כי הסובלים מההפרעה באמת מאמינים בכל ליבם כי הם אכן חולים. הם משוכנעים כי לכאב שהם חשים יש סיבות רפואיות ולא מוכנים לקבל את האבחנה שלכאבים האלה יש סיבות נפשיות.
כיצד תדעו אם אתם סובלים מחרדת בריאות? ומה ניתן לעשות כדי להתמודד? כל זאת ועוד, ממש כאן לפניכם.

חרדת בריאות

איך תדעו אם אתם סובלים מחרדת בריאות?

ראשית, ניתן לאבחן אדם כסובל מחרדת בריאות רק לאחר חצי שנה לפחות של נוכחות התסמינים ומצוקה בחיי היום יום. 
אם התחברתם לאחד או כמה מההיגדים הבאים, את/ה מוזמנ/ת לשיחת ייעוץ בקליניקה:

  • האם אתה נוטה לפרש בצורה קיצונית כל כאב קל שאתה חווה, לדוגמא: כל כאב ראש הופך לגידול וכל כאב בחזה להתקף לב, או הימצאות של כתם כל שהוא על הגוף כמעידים על מחלה קשה?
  • האם אתה נוטה לבקש בדיקות שאין בהם צורך מהרופא וכל זה על מנת לפסול שאינך חולה במחלה מסוכנת?
  • האם אתה נוטה להתווכח/להתעקש עם רופא המשפחה על קיומה של מחלה למרות שהבדיקות הרפואיות הוכיחו אחרת?
  • האם אתה ממשיך לדאוג למרות שהממצאים הרפואיים חוזרים תקינים, ואתה מוצא את עצמך מבקש לקבל בדיקות נוספות?

מה הם הגורמים לחרדת בריאות?

ישנם גורמים רבים להיווצרותה של החרדה, למשל: ילדות בצל הורים שסבלו מבעיות בריאותיות, התמודדות עם מחלה קשה בילדות, מחלה ומוות של אדם קרוב ונטייה לדאגה.
בכדי להרגיע את עצמם, נוטים ההיפוכונדרים להתייעץ רבות עם רופא המשפחה שלהם, לחפש אישור מחברים ובני משפחה לגבי מצבם הבריאותי ובמקרים מסוימים נמנעים מהגעה לבדיקות מחשש שהרופא יאמת להם את חששם.
לכן גם תוצאות תקינות של בדיקה שעברו אינן מרגיעות ולא משכנעות אותם שאין להם כלום, אלא הם בטוחים שהרופא טעה בדיאגנוזה שלו, זאת משום שההיסוס והספק אינם מרפים מהם והם עסוקים באופן מופרז במחשבות טורדניות על התמודדות עם מחלה.

מקור נוסף להגברת החרדה הוא האינטרנט, ד"ר גוגל אם תרצו, הם נכנסים לגוגל והם ממש נשאבים לשם, כמעט בלי יכולת לעצור.
הם יכולים לבזבז שעות ארוכות בחיפוש אחר מידע על מחלה ממנה לכאורה הם סובלים, אך הם לא מבינים שעצם החיפוש רק מחמיר את החרדה. החיפוש אולי מרגיע אותם לזמן קצר, אבל לאחר מכן מתעוררת חרדה גדולה יותר. בנוסף, לא כל אתר בגוגל מספק מידע מקצועי. והם יכולים להגיע הרחק בדיאגנוזה שלהם ולסבול מחרדה מיותרת כשהם סך הכל סובלים אולי משפעת קלה או ממיחוש לא מזיק.

 

כמה טיפים למיתון חרדת בריאות והיפוכונדריה

  • הזכרו בהצלחות עבר – אין ספק שכבר עברתם בחייכם ארועים מלחיצים אחרים, ושרדתם אותם ללא פגע. נסו להיזכר איך התמודדתם ומה עזר לכם.
  • למדו מיומנויות חדשות – כאשר אתם במצב של רגיעה, נסו להתמודד עם אתגרים חדשים. התמודדויות אלו ותחושת הבטחון שהן יעניקו לכם, יעמדו לצידכם בזמנים קשים יותר.
  • אל תהיו "נפגעי גוגל" – כאשר אתם חווה חרדה ממחלה כל שהיא, נסו לא להיכנס לאינטרנט ולגלל על "המחלה". המחקר המעמיק לא יפתור את הבעיה אלא רק יכניס אתכם לחרדה מיותרת.

הטיפול היעיל להתמודדות - טיפול קוגניטיבי התנהגותי

הטיפול היעיל ביותר להתמודדות עם חרדת בריאות הינו טיפול קוגניטיבי התנהגותי. מטרת הטיפול היא לשנות את עיוות דפוסי החשיבה של המטופל ולהקנות לו כלים מתאימים להתמודדות עם דאגותיו.
בכוחו של טיפול CBT לא רק להפחית את תסמיני החרדה, אלא גם ליצור שינוי משמעותי בחייו של המטופל ולהחזירו לתפקוד ורווחה בחיי היום יום.
במקרים קשים יותר המטפל ימליץ להיעזר בתרופה ממשפחת ה-SSRI בהמלצת פסיכיאטר.
מחקרים הראו כי שנה לאחר טיפול CBT קצר וממוקד, המטופלים חוו ירידה משמעותית בסימפטומים של היפוכונדריה.

אני מזמין אתכם ליצור עמי קשר, ויחד נטפל באופן יסודי בבעיה הנפשית עד לריפוי נפשי מלא בעזרת השם.

תפריט נגישות

השארת פרטים

השארת פרטים