טריפנופוביה היא חרדה שכיחה ביותר, המתאפיינת בחשש קיצוני ממחטים. חרדה זו מאוד שכיחה בימינו אנו ומתארת פחד קיצוני והימנעות מזריקות ובדיקות דם.
הסובלים מהחרדה לעיתים יחוו קושי עם מראות הדם וכתוצאה מכך יימנעו ממחטים וידחו פרוצדורה רפואית כמו חיסון או טיפול כזה או אחר.
הפחד, כמו בכל חרדה, גורם פעמים רבות להימנעות. אנשים הסובלים מהפוביה ממעטים ללכת לרופאים, דוחים בדיקות או חיסונים גם כשיש בהם צורך.
מה ניתן לעשות? כיצד להתגבר על הפחד? כל זאת ועוד הרבה טיפים חשובים בכתבה שלפניכם.
דגנית השתוקקה לחוות לידה ולחבוק תינוק משלה, אך פחדה מאוד. לא, הפחד לא היה מהלידה הצפויה כפי שניתן היה לשער,
אלא דווקא מהמחטים וכל מה שנלווה אליהם.
היא העדיפה לחוות לידה טבעית, על כל הקושי והכאב הכרוכים בכך, ולא להזדקק לאפידורל או משכך כאבים אחר. אליי היא הגיעה כאשר הפחד ממחטים גרם לה להימנע מלקבל טיפול רפואי חיוני, והיא חשה שעליה לטפל בבעיה, יהיה המחיר אשר יהיה.
לכל פוביה, וגם לחרדה ממחטים יש סיפטומים שונים. החרדה עלולה להתבטא בסחרחורת, בחרדת ציפיה לקראת הזריקה, בהתקפי חרדה כאשר עומדים בעיצומה של הסיטואציה, דופק מהיר במיוחד לפני קבלת הזריקה, בריחה מהמקום ועוד.
הדברים מאתגרים פי כמה כאשר מדובר באדם שהתפתחה אצלו חרדה ממחטים לאורך שנים רבות. במקרים כאלו, הוא הופך למבוגר שנזקק לטיפולים רפואיים שונים ועשוי להימנע מהם בכל מחיר.
שלא תבינו לא נכון, אין ספק כי זריקה תמיד מכאיבה באיזו שהיא מידה. ההבדל בין אדם שסובל מהפוביה לאדם שאינו סובל מהפוביה הוא שהוא מצליח להתגבר על אותה שניה של חרדה.
חשוב לציין כי לעיתים קרובות פחד ממחטים קשור גם לפוביה מדם, ובשני המקרים האדם יגיב בצורה דומה: בהתקף חרדה או בעלייה של לחץ הדם.
האם אתם נמנעים מחיסונים או בדיקות דם?
האם אתם חשים לחץ בכל פעם שאתם חושבים על זריקות?
האם יש בכם פחד עז, בלתי הגיוני ולא נשלט בכל פעם שאתם נמצאים בסביבתם של מחטים?
יתכן שאתם חוששים להיכנס לחדר האחות או לכל מקום שמחטים עשויים להימצא שם?
אם עניתם על אחת או יותר מהשאלות הללו בחיוב, יתכן מאוד שאתם סובלים מחרדה ממחטים וכדאי לגשת לאבחון מקצועי במטרה להעניק פתרון יעיל שישיב לכם את איכות החיים.
לרוב אין גורם אחד מובהק להתפתחות חרדה ממחטים, אולם בקרב אנשי המקצוע יש הסכמה כי מרכיב גנטי וגורמים סביבתיים מהווים כר פורה להתפתחות הפוביה. חשוב לציין, כי פעמים רבות אותם אנשים מפתחים פוביה ספציפית זו בעקבות זיכרון עבר שאינו מרפה, המבוסס על אירוע טראומתי שהאדם חווה.
לדוגמא: זריקת הרדמה דנטלית שלרוב מתבצעת בגיל הילדות ללא התייחסות אמפטית לזריקה ולילד ללא עידוד ותמיכה.
בנוסף, יצא לי לראות לא פעם, מטופלים הסובלים מחרדה קשה בעקבות מצב בו איש מקצוע לא איתר וריד עבור לקיחת דם ובסופו של דבר המטופל נשאר עם סבל, טראומה ופחדים שלא מרפים.
דוגמא נוספת שאומנם שכיחה פחות, אך קיימת, היא חרדה כתוצאה מאלרגיה קשה שנגרמה ממתן חיסון והחשש מחיסון נוסף.
עוד לפני שנדבר על טיפול קוגניטיבי התנהגותי, יש כמה שיטות שמטרתן הסחת הדעת מהסיטואציה המלחיצה או הפחתת הכאב.
למשל:
א. שימוש במוזיקה נעימה בזמן הזריקה
ב. הסבר קצר לרופא או לאח/ות על החשש מביצוע הבדיקה ועל מה שיכול לסייע לאדם באופן אישי (למשל, תן אפשרות לעצור באמצע, הסבר על כל שלב וכדומה).
ג. שימוש בדמיון מודרך לפני הזריקה.
ד. דיבור על הפחד ותמיכה מאדם קרוב.
גם בעולם הילדים, בדומה למבוגרים, ניתן להקל בדרכים הבאות:
א. קודם כל הירגעו בעצמכם, שאתם רגועים גם ילדכם מרגישים כך.
ב. למדו את ילדכם איך להירגע בכוחות עצמם ולנשום נכון בקצב הנעים עבורם.
ג. הסיחו את דעתם עד כמה שאפשר בכל דרך כמו סיפורים, סרטונים, משחק וכיו"ב.
ד. הנחו את הילד והסבירו לו באופן מפורט מה הוא הולך לעבור. ככל שהידע שלו לפני ביצוע התהליך יהיה גדול יותר, כך החרדה תפחת.
בדומה למבוגרים אצל הילדים גם ניתן לקבל טיפול בשיטת CBT ובצורה משחקית ונעימה לשנות את תפיסת המחשבה השלילית.
טיפול CBT הינו טיפול שהוכח כיעיל ביותר בטיפול בחרדה ממחטים ומתמקד ב"כאן ועכשיו" ובדפוסי חשיבה והתנהגות בעיתיים
שגורמים להפרעות רגשיות.
שיטה טיפולית זו, בה אני עושה שימוש יומיומי בקליניקה, הוכח כיעיל מאוד בהתמודדות עם חרדות שונות, בכללן חרדה ממחטים. כאשר מדברים על חרדה ממחט, מדובר בדרך כלל בתהליך מעגלי המתחיל במחשבה ("אני חייב לעשות בדיקת דם"), המובילה לרגש ("אני ממש חושש מהמחט") ובעקבות כך תגובה של חרדה – קשיי נשימה, בחילות, סחרחורות אשר נובעת מהתפיסה כי האדם עומד בפני מצב מסוכן.
בעזרת CBT ניתן לבצע טיפול בחרדה בעזרת “חשיפה הדרגתית” למחטים עד ליצירת הפרדה בין המחשבה, הרגש ותגובת החרדה.
מטופלים שעברו את התהליך מעידים כי לאחר זמן, הצליחו לבצע את כל סוגי הבדיקות: זריקות, חיסונים, בדיקות דם וכל בדיקה אחרת המערבת מחט בקלות יחסית.
מוכנים לתחילתו של מסע חדש בחייכם?